Grilování se v posledních letech začíná v letním období stávat téměř národním sportem. Stále více rodin si připravuje grilované pochoutky, hledá nové techniky grilování, recepty a potraviny na gril. Abyste si grilování opravdu skvěle užili, je zapotřebí kvalitní gril. Jenže jaký vybrat? Druhy grilů se dělí podle využívaného paliva – na dřevěné uhlí, plynové a elektrické. Každý druh má svou charakteristiku, své výhody i nevýhody. Jaký typ bude nejvíce vyhovovat právě vám?
Gril na dřevěné uhlí – klasika
Zastánci klasického grilování rozhodně nedají dopustit na grily na dřevěné uhlí. Jedná se o nejrozšířenější typ grilu, který může být zároveň i nejlevnější. Právě uhlí dokáže grilovaným pokrmům dodat jejich typickou chuť kouře, kterou ostatní grily neumí. Gril na uhlí musí být jen venku, na otevřeném prostranství. Má i své nevýhody – špatně se reguluje teplota a omastek z masa může vzplát a opálit pokrm. Ten tak bude hořký.
Plynové grily
Plynové grily jsou nejžádanějším typem grilů posledních let. Vyrábí se v malém i velkém provedení, s odkládacími plochami a dokonce i v profesionální kvalitě. Jejich velkou předností je okamžitá možnost regulace teploty a žáru uvnitř grilu. Dají se přesouvat. Stačí mít jen vždy dostatečně plnou plynovou lahev. Díky možnosti regulace žáru dávají plynové grily možnost připravovat i složitější druhy pokrmů.
Elektrické grily
Jediný druh grilů, se kterým lze grilovat po celý rok a to jak venku tak uvnitř. Může být kdykoliv připraven k využití. Všechny druhy grilů na elektřinu jsou vybaveny regulací teploty. Levnější modely mají tlačítka, moderní a dražší druhy se ovládají na dotykovém displeji-. Gril nekouří a je skladný. Grilovací plocha je většinou z nepřilnavého teflonu a může být jen na spodní části nebo lze vybírat grily kontaktní, které mají plochu i z vrchní části. Doba grilování tak může být o polovinu kratší.
- Recenze grilů Webe - Takhle grily opravdu fungují - detailní recenze grilů značek Weber, Campingaz, Outdoorchef, Grandhall atd