V případě, kdy vybíráte kuchyňskou pracovní desku, měli byste především zohlednit to, kolik času ve své kuchyni trávíte či do budoucna budete trávit. Tehdy, pohybujete-li se v kuchyni pouze po omezenou dobu a to jen tehdy, chcete-li si ráno namazat pro sebe a svého muže chleba s máslem a džemem a poté se již v kuchyni neobjevíte u vaření oběda či večeře, není třeba investovat do drahých pracovních desek, které jsou buď vyrobeny z mramoru, kamene či dokonce masivu.
V případě, kdy tedy vaříte pouze zřídka a výjimečně, spolehněte se spíše na pracovní desku třeba ze dřevotřísky či přírodního kamene. Je to totiž ideální řešení tehdy, nechcete-li zbytečně utrácet tisíce za metr pracovní desky do kuchyně. Nevýhodou takovéto obyčejné desky jsou ovšem to, že nevydrží jak položení teplého hrnce na desku, tak ani jiné mechanické škrábnutí provedené například nožem. Deska tak může po čase působit nevzhledně a opotřebovaně. Dobrou volbou může být ovšem přírodní kámen či umělá pryskyřice, která si nechá líbit podstatně více.
Oblíbený masiv
Možná to někomu může přijít směšné, ale masiv se v současné době těší velkému zájmu tehdy, má-li sloužit jako pracovní deska do kuchyně. Nejčastěji se jedná o desky z buku či dubu. Kdo si potrpí na exotice, může sáhnout i po teaku. Zde ovšem platí pravidlo, že deska musí být dobře vysušená a také tlakově impregnovaná. Zde je tedy potřeba se obrátit na kvalitního dodavatele. Cena za metr se poté pohybuje kolem 1.000 Kč. Opotřebení kuchyňské desky z masivu se dá, jako ve všech ostatních případech očekávat, ovšem v tomto případě bude opotřebení desky vypadat spíše jako velmi zajímavý dekor.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak o desku z masivu pečovat?
Pokud ovšem stojíte o to, aby vaše pracovní deska z velmi ojedinělého materiálu, kterým je masiv, vypadala stále jako nová, je třeba o ni i řádně pečovat. Doporučuje se jí voskovat a na všechny pracovní úkony na ní používat samozřejmě prkénko. Pokud ovšem i tak dojde k jejímu poškození, které se vám nebude líbit, můžete ji jednoduše znovu přebrousit a bude opět jako nová. Velkou výhodou této pracovní desky je kromě vzhledu i to, že vydrží opravdu mnohem větší teplotu než klasická kuchyňská pracovní deska.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je lepší si vybrat dřez s okapem v případě zvolení kuchyňské desky z masivu? Vybíráme si keramický dřez zde eshop-blanco.cz/526-keramicke-drezy , ale plně by nám postačil i dřez bez okapu, ale máme obavy z vlhnutí dřeva pod odkapávačem.
Děkuji, zdraví Adriana
Nechápu proč by vám to mělo vlhnout? Pokud správně dřevo ošetříte a správně aplikujete tmel není jediný důvod. Na masivu obzvlášť. Si vemte kolik linek bylo z dřevotřísky a desítky let fungují. Ošetřit dřevo, použít správny tmel. Nic víc
Dobrý den, dobře, moc děkuji za radu 🙂
Zdraví Adriana