Káva nás každé ráno postaví na nohy a připraví nás na další den v práci nebo doma s dětmi. Nezáleží na tom, jak máte svou kávu nejraději. V každém případě ji musíte správně skladovat, aby si udržela svou chuť, aroma a mohli jste si jí vychutnat. Není to nic složitého, ale musíte myslet na pár jednoduchých pravidel. Dodržujte je a vždy si vychutnáte dokonalý šálek kávy. Důležité je:
- pražení,
- obal,
- postup,
- místo skladování.
Nekupujte si mletou kávu
Při nákupu pražené kávy si vždy zkontrolujte, kdy byla pražena. Ideální bude, když si doma namelete kávu, která byla upražena maximálně před 14 dny. Zrnka kávy by u vás neměla zůstat příliš dlouho, takže s přípravou rozhodně neotálejte. Datum pražení vždy zjistíte na etiketě, takže se ho snadno dozvíte při každém nákupu.
Hodně lidí si kupuje již namletou kávu, ale to není nejlepší volba. Díky tomu si zajistíte jen jednu negativní věc. Chuť zmizí mnohem rychleji, což žádný milovník tohoto nápoje jistě nechce. Kupte si vždy zrnka a poté si je doma namelte. Použít na to můžete mechanický i elektrický mlýnek. Jestli tohle dělat nechcete, musíte se držet následujících tipů a triků.
Speciální dóza nebo původní obal?
Pro kvalitu kávy musíte dodržet pár kritérií: žádné světlo, vzduch a vlhkost. Skladování kávy je snadné, když na to máte vhodnou nádobu. Jestli ji koupíte v dobrém obalu, můžete ji tam klidně nechat a uložit tak, jak jste ji koupili. V opačném případě budete potřebovat speciální dózy, které stojí jen pár set korun.
Nikdy kávu nepřesypávejte!
Většinou si koupíte kávu ve správném obalu, který nepropustí vlhkost ani vzduch. Díky tomu ji nebudete muset přesypávat. Některé pražírny nabízí také speciální obaly. Nabídka kávy eshop vám na první pohled řekne, jestli je obal vhodný pro skladování nebo ne. To by mělo být vaší prioritou, protože při přesypávání se ke kávě dostane vzduch a světlo, což jí vůbec nesvědčí.
Zdroj obrázku: Shutter B Photo / Shutterstock.com