pěstování hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná je nesmírně zdravá a lidskému tělu prospěšná. Dovede posílit obranyschopnost organismu, kladně ovlivňuje trávicí proces a zmírňuje únavu. Dá se vypěstovat i doma, což je její nesporná výhoda. Měkká bílá dužina této houby nejen výborně chutná, ale též voní.

Potřeba pařezu

Hlíva rozhodně nevyžaduje po celou dobu vývoje absolutní tmu, čímž se liší třeba od žampionů. Naopak se hodí, když má hlíva přístup k mírnému světlu. Ideálně se hlívě daří v okamžiku, kdy vyrůstá na přirozeně vlhkých špalcích z čerstvě pokácených listnatých stromů. Pokud se rozhodnete pro pěstování, ale nemáte vhodný pařez, který by se dal k tomuto účelu využít, sežeňte si špalek z topolu, olše, dubu, buku, břízy, habru či vrby. Tento špalek by měl dosahovat průměru okolo patnácti centimetrů. Vhodné je ho nařezat na kusy dlouhé třicet až čtyřicet centimetrů. Řeznou plochu následně pomažte zakoupenou sadbovou hmotou. Ta se samozřejmě dá sehnat na internetu. Poté polena uzavřete do polyetylenových pytlů a uskladněte ve sklepě při teplotě kolem patnácti stupňů Celsia.

[irp]

Hlíva ústřičná a její pěstování

Nejpozději do tří měsíců by měla sadba prorůst pařezem, což je signál, že dřevo by se mělo vyjmout a přenést do venkovních prostor na zastíněné místo. Zde se špalky zasadí asi z jedné třetiny do země a přikryjí se za pomoci fólie. Ta je ubrání před vyschnutím. Okolí všech špalků důkladně zalijte a dávejte pozor na to, aby nikdy nevyschlo. Snadnější je situace, kdy na zahradě nějaký pařez máte. V ten okamžik se totiž pařez naočkuje sadbou, čímž není třeba shánět poražené dřevo a také nemusíte vykopávat kořeny a přenášet dřevo z místa na místo. V tomto případě je však nutné zvolit jiný postup. Do dřeva se vyvrtají širší otvory, do nichž se vpraví sadbová hmota, načež se vše ucpe vypařenou korkovou zátkou či se díra zavoskuje. V obou případech se plodnice objeví nejspíše na podzim nebo z jara a sklízet se dá i několik dalších let.

 

[hana-code-insert name=’new portal seznam‘ /]


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

3 KOMENTÁŘE

  1. Hlívu používáme dlouho, je skvělá do spousty jídel. Zkuste třeba dršťkovou polévku z hlívy 🙂

  2. Souhlasím… polévky z hlívy jsou delikátní. zkoušeli jsme i sušit a taky se dá, ale lepší jsou jiné houby (klasika: hříbky).

  3. Hlíva ústřičná je skvělý doplněk stravy pro posílení imunity. Začátkem roku jsem užívala 100% přírodní rakytníkový olej a ten byl také výborný, bohužel se mi po cca měsíci užívání objevily koutky a v průběhu celé doby užívání nemizely i když jsem různě měnila dávkování. Nahradila jsem jej tedy plně hlívou ústřičnou a jsem maximálně spokojená. Imunita posílena a virózy se mi vyhýbají obloukem. Problém s koutky zmizel ihned po vysazení rakytníku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno